Een mooi, compact, rustig en vriendelijk stadje zoals midden-Duitsland er zoveel kent. We lopen er rond en vinden de Wenzelskirche zonder enig probleem. De kerk heeft een prachtig en licht interieur met een schitterend gedecoreerd Hildebrandt-orgel. Dat is in 1746 opgeleverd.
In september van datzelfde jaar reist J.S. Bach naar Naumburg. Doel is om het nieuwe orgel van de Wenzelskirche te beoordelen. Dat doet hij samen met de beroemde orgelbouwer Georg Silbermann, de baas van Hildebrandt. Aanleiding is dat het uit 1613 stammende orgel in 1746 volledig opnieuw was opgebouwd; Bach en Silbermann hadden de opdracht gekregen een inspectie uit te voeren.
Op 14 september van datzelfde jaar treffen ze elkaar in het restaurant "Zum Grünen Schilde" voor een werkdiner. Drie dagen later dienen ze hun verslag in.
De tweede keer waarvan we weten dat Bach in Naumburg is, is om zijn aanstaande schoonzoon Johann Christoph Altnikol, tevens oud-leerling van Bach, als organist aan te bevelen. Met succes overigens. Altnikol en Bach's dochter Elisabeth Juliana Friederica trouwen desalniettemin in Leipzig in januari 1749, en krijgen in oktober van hetzelfde jaar een zoon die ze de naam Johann Sebastian gaven. Het kindje sterft echter kort na de geboorte.
Foto boven: Hildebrandtorgel van de Wenzelskirche in Naumburg.
In september van datzelfde jaar reist J.S. Bach naar Naumburg. Doel is om het nieuwe Hildebrandt-orgel van de Wenzelskirche te beoordelen. Dat doet hij samen met de beroemde orgelbouwer Georg Silbermann.